Definition of Sauna

Et lille rum eller hus, hvor der opleves tørre eller fugtige varmesessioner, med temperaturer, der typisk spænder fra 70 °C (158 °F) og 100 °C (212 °F) – Saunaen  er designet til at fremkalde afslapning, sved og udrensning. Finnerne etablerede deres sauna brug for tusinder af år siden, og i en traditionel finsk sauna oplever saunagængeren et brag af våd varme, når vandet rammer et ovnen for at skabe damp (löyly), mens i desværre mange danske elektriske saunaer ofte undlader at bruge saunagus eller som vi kalder det “gus”.

Spotlight

Denne sektion er designet som et startpunkt. Vi har blot “Rettet fokus på” nogle få medicinske undersøgelser om sauna for at introducere dig til sauna forskningens natur og mangfoldighed. Betragt det som en introduktion til forskningsområdet.

Forskning

Portalens hjerte. Søg i Natural Standard, Cochrane og PubMed-databaserne – og søgemaskinen TRIP – for kliniske undersøgelser om saunaens indvirkning på adskillige sundhedsproblemer.

Studies-in-progress

Undersøg de kliniske forsøg, der i øjeblikket er i gang med sauna. Hvor de udføres rundt om i verden – hvilke sundhedstilstande bliver undersøgt – og hvordan man bliver involveret.

Særlig tak til

Service of the U.S. National Library of Medicine
Systematiske anmeldelser af evidens af højeste kvalitet fra globale kliniske forsøg
Søger i tusindvis af databaser/medicinske publikationer verden over

PubMED

PubMed, en service fra U.S. National Library of Medicine, blev udgivet i 1996 som et gratis digitalt arkiv med referencer og abstracts om biovidenskab og biomedicinske emner. PubMed omfatter mere end 20 millioner citater for biomedicinsk litteratur fra MEDLINE, life science-tidsskrifter og onlinebøger fra hele verden. Omkring 11,5 millioner artikler er opført med deres abstrakte, og 3,1 millioner artikler er gratis tilgængelige i fuldtekst.

Få adgang til PubMeds forskning om sauna

 

Cochrane

Den britiske epidemiolog Archie Cochrane betragtes som ophavsmanden til begrebet Evidence-Based Medicine (i 1950’erne). Og Cochrane Library er en samling af medicinske databaser af meget høj kvalitet, som i deres kerne har Cochrane Reviews, systematiske reviews og meta-analyser, som opsummerer og fortolker resultaterne af veludførte, randomiserede kontrollerede forsøg … ‘guldet’ standard’ i evidensbaseret medicin.

Cochrane Library er en abonnementsbaseret database, men tilbyder gratis adgang til abstracts.

TRIP

TRIP-databasen, der blev lanceret i 1997, er en søgemaskine designet til at give klinikere mulighed for hurtigt at finde svar på deres medicinske spørgsmål ved hjælp af den bedste tilgængelige evidens. Trips grundlæggere indså, at læger blev tvunget til at udføre tidskrævende søgninger på flere websteder for at få den mest relevante information. Så de designede TRIP som en meta-søgemaskine, der giver brugerne mulighed for både at søge i tusindvis af databaser, medicinske publikationer og ressourcer samtidigt, samt nemt filtrere resultaterne: begrænse søgninger til de mest stringente medicinske beviser af højeste kvalitet eller udvide dem at inkludere resultater som patientinformation, nyhedsartikler osv.

Få adgang til TRIPs forskning om sauna