Frequently Asked Questions

Om sauna og svedbad under COVID-19
Udarbejdet efter materiale udgivet af sundhedsstyrelsen

Opdateret: 18. december 2021

ANBEFALINGER FRA DET DANSKE SAUNASELSKAB

Det Danske Saunaselskab modtager forespørgsler om Coronavirussen hver dag. Vi har sammenfattet de mest almindelige spørgsmål og svar til dig. Oplysningerne i denne FAQ er nøje overvejet og kontrolleret af Det Danske Saunaselskab, menDet Danske Saunaselskab kan ikke garantere nøjagtigheden.

Hvis du har yderligere spørgsmål eller vil dele information med gusmestre og gæster, bedes du benytte nedenstående kontaktformular i bunden af siden

Hvordan overføres Coronavirussen?

Coronavirussen spreder sig fra person til person gennem den såkaldte dråbeinfektion, for eksempel gennem hoste og nyser.

Er risikoen for smitte i sauna øget?

Først og fremmest skal det bemærkes, at de samme generelle betingelser for infektionsrisici og beskyttelsesforanstaltninger gælder for offentlige saunafaciliteter som for andre faciliteter i offentlige rum. Imidlertid er princippet om sundhedstolerance ved saunabadning, at saunaen ikke bør bruges med en feberlig forkølelse. Dette er en velkendt tommelfingerregel. De daglige omfattende rengørings- og desinfektionsforanstaltninger i sauna- og badefaciliteter forhindrer også til en vis grad en uhæmmet virusspredning.

Det betyder: Besøgende med “akutte luftvejssygdomme” (dette er det videnskabelige navn på såkaldte forkølelse) bør generelt ikke gå i offentlige saunaer af sundhedsmæssige årsager og under hensyntagen til de andre saunagæster i tilfælde af svær hoste og løbende næse. Det er ikke meget sandsynligt, at man bliver inficeret i saunaen i opholdet på 8 til 15 minutter, medmindre hygiejneregler og hoste disciplin ikke bliver overholdt. Risikoen er meget større andre steder, fx i offentlig transport, da rengørings- og desinfektionsforanstaltninger udføres i saunaen hver dag.

 

Skader saunaen luft i luftvejene?

Luften, der indåndes i den varme sauna, har en temperatur på mellem 70 og 90 grader, afhængigt af din holdning og valget af saunabænk. På grund af kroppens fremragende adaptive evne er der imidlertid ingen, der behøver at frygte, at den varme sauna-luft kan skade, når man indånder. I modsætning til enhver bekymring er det endda tilfældet, at de termiske stimuli på slimhinderne forbedrer deres fugtighed, og kroppens forsvar mod infektioner i de øvre luftveje styrkes.

Kan Corona-virussen overleve saunaens varme?

Luften på øverste bænk i saunaen er op til 90 grader. Denne temperatur kan føre til et fald i virussen. Da saunagæster ikke opholder sig hele tiden eller kun på de øverste saunabænke, men også tilbringer meget tid i varme og fugtige omgivelser op til 80 grader, dampbad, afslapningsrum, omklædningsrum og brusere, er besøg i saunaen ikke velegnet til generel virusreduktion.

Kan Coronavirus overføres gennem badevand?

I henhold til den nuværende videnstilstand overføres corona og andre influenza- og influenzavirus ikke via badebadevand. Yderligere beskyttelse sker ved den regelmæssige grundige desinfektion af poolvandet (f.eks. Ved tilsætning af klor). Den enorme fortynding af inficerede dråber i den høje mængde vand skal også tages i betragtning. Coronavirussen overføres ikke via badevandet.

Sauna - godt til "at styrke immunforsvaret"?

Den medicinske indikation af modstandskraft ved saunabadning er sandsynligvis det bedst undersøgte og accepteres generelt. Der er blandt andet tegn på en markant lavere tendens til infektioner efter cirka et kvarters saunabad, mindst en gang om ugen. Øget blodcirkulation til hud og slimhinder, stimulering af forsvarsprocesser i blodet – der er ingen ændring i immunitet mod specifikke patogener – stabilisering af det vegetative nervesystem og bedre håndtering af frie radikaler. Lokale forsvarsmekanismer såsom det såkaldte immunglobulin A bliver også stimuleret. Resumé: Sauna er god til forebyggelse.

Hvornår er der en stigning i det generelle immunforsvar?

Der findes klare videnskabelige data, der viser en drastisk reduktion i både hyppigheden og sværhedsgraden af influenzainfektioner ved regelmæssige besøg i saunaen. Du skal dog begynde at saunabade regelmæssigt i god tid – mindst en gang om ugen – fordi det tager et kvart år at opnå en målbar styrkelse af immunforsvaret. Det er derfor ikke nok at starte saunabadning i efteråret og så håbe at reducere risikoen for sygdom efter et par uger. Når effekten er opnået, skal den regelmæssige saunabadning vedligeholdes, ellers mistes styrkelsen af immunforsvaret.

Hvilke oplevelser har sauna-besøgende med infektionsbekæmpelse?

Regelmæssig saunabadning kan hjælpe med at forhindre forkølelse og banale infektioner. Dette blev bekræftet af den sidste repræsentative saunaundersøgelse foretaget af det Tyske Saunaforbund (Deutsche Sauna Bund): 78 procent af de mere end 20.000 respondenter oplyste, at de var helt eller næsten fri for infektioner. Et stærkt immunforsvar, takket være saunaen, yder et væsentligt bidrag i infektionsbekæmpelse.

Hvorfor bør man ikke benytte de nederste bænke?

Det anbefales, at man kun bruger de øverste bænke, da de nederste sjældent er varmere en 40-50° C. 

Husk stadig at følge de generelle COVID-19 råd

Vejledning til Det Danske Saunaselskabs medlemmer angående COVID-19 og saunabadning efter genåbning med restriktioner fra myndighederne.

 

Det Danske Saunaselskab har, på baggrund af udmeldinger fra myndighederne (SSI, Sundhedsstyrelsen, Erhvervsministeriet og Miljøministeriet samt vores søsterforening i Tyskland Deutsche Sauna Bund), forfattet følgende vejledende råd ud fra vores indgående kendskab til mikroklimaet i saunaer.

Personlig hygiejne:

 • Ved ankomsten til badeanlægget sprittes hænderne af med desinficerende håndsprit
 • Der skal foretages grundig afvaskning med sæbe både før og efter saunabadet.
 • Der kan stadig tillades afkølinger under saunabadningen ved dyp i havet, en sø eller med vippespand/bruser, evt. koldt vandskar/bassiner må kun benyttes efter afvaskning.
 • Der skal i eller ved lokaler, hvortil offentligheden har adgang, så vidt muligt være vand og flydende sæbe eller håndsprit (70-85% alkohol) tilgængeligt for deltagere og besøgende. Der bør kun være engangshåndklæder til brug også.

I saunaen bør følgende særlige hensyn tages af alle:

 • Fra d. 14/8-2021 er afstands- og arealkravet ophørt 
 • Der skal stadig sikres god ventilation i saunaen, helst et luftskifte på 3 x per time.

Saunagus:

 • Gusmestre og gæster kan igen efter eget skøn vælge vifte i saunaen
 • Æteriske olier og damp kan ligeledes bruges og efter eget skøn fordeles rundt i saunaen med vift
 • Ved gussessioner i offentlige saunaer tilrådes det, at KUN gusmesteren åbner og lukker døren til saunaen.
 • Alt udstyr bør rengøres før og efter brug.

Rengøring af saunaen:

 • Der bør foretages ekstra udluftning og rengøring af saunaen i forbindelse med brug af denne.
 • Efter hver saunagus/hold gæster rengøres bænke og andre kontaktflader:
  • Desinfektionsmiddel godkendt af Fødevaredirektoratet: Desinfektion UN1903 kan bruges
   Læs sikkerhedsdatablad og Produktinformation grundigt inden brug.
   Fortyndes: 20 ml til 1L vand, 2 DL til 10L vand. Kan bruges med en forstøver.
  • Alternativt kan sæbe med f.eks. flydende brun sæbe eller lign. blandet i en spand varmt vand og en stiv børste, gerne med ”mohikanerhår” bruges.
   Da sved ikke er smittebærende, kan man undlade afvaskning af bænke, der er varmere end 65o
   Temperaturen kan måles med et kontaktløst infrarødt termometer.
 • Rengøringshyppigheden afgøres af saunaens belastning akkurat som før COVID-19.

  Rengøring udenfor saunaen:

  • Der skal effektivt, synligt og tidsbestemt foretages grundig rengøring af alle håndtag på alle døre og diverse armaturer.
  • Toiletter, bade- og omklædningsfaciliteter rengøres grundigt (hyppighed efter en konkret vurdering), alle overflader afvaskes og kontaktpunkter desinficeres.
  • Vasketøj, som for eksempel håndklæder og badetøj, bør efter brug vaskes ved minimum 60 grader.

   

  Hvis efterspørgslen er stor, kan man begrænse saunabade tiden per person (inkl. korte afkølingspauser) til 45 eller 30 min. Ikke kortere, da det mindsker effekten af saunabadet.

  Folk i risikogruppen bør kun gå i private saunaer.

  Held og lykke og husk at bruge Jeres sunde fornuft og myndighedernes øvrige anvisninger!

  Husk! Hyppige saunabade (gerne med kolde bade ind imellem) styrker vores immunforsvar og giver os større modstandskraft mod feberhede.

  Køb rengøringprodukter hos:

  Sauna sæbe

  ST sauna clean 500 ml

  Rengørings middel til saunaer, baderum og vådrum,

  100 % biologisk nedbrydeligt med lavt indhold af tensider.

  Økonomisk i brug, flaskens indhold rækker til over 30 spande vand á 5 liter.

  99,- DKK

  Du kan købe ST sauna clean 500 ml her

  Rengøringsbørste til saunabænk

  Specialdesignet rengøringsbørste til rengøring af bænke Børstene i midten gør at man kan rengøre mellem bænkbrædderne.

  Produceret i Danmark af Blindes arbejde.

  Anbefalet af det Danske Saunaselskab.

  300,- DKK

  Du kan købe rengøringsbørste til saunabænk her

  Sauna sæbe

  Generelle råd og vejledninger!

  Generel vejledning i saunabad

  Her kan du se Det Danske Saunaselskabs generelle vejledning i at tage sauna og svedbad. Klik på ikonet!

  Vejledning i svedbad under COVID-19

  Her kan du se Det Danske Saunaselskabs generelle vejledning i at tage sauna og sved under COVID-19. Klik på ikonet!

  Husk at passe på dig selv og andre

  Det er vigtigt at du følger de generelle henvisninger fra de danske myndigheder og holder dig opdateret med dem.

  Spørg os

  Er du medlem af Det Danske Saunaselskabs og har du spørgsmål til vejledning omkring COVID-19
  eller mangler du et svar, som vi ikke har dækket.
  Så send os en besked ved at bruge nedenstående kontaktformular
  Ikke medlemmer vil blive faktureret 195,- DKK for denne ydelse

  15 + 11 =